Diætist

Antiinflammatorisk kost

Inflammatoriske sygdomme som gigt, inflammatorisk tarmsygdom og autoimmune lidelser, er tilstande, hvor kroppen reagerer med overdreven inflammation. En passende kost kan hjælpe med at reducere denne inflammation og mindske symptomerne. En sådan måde at spise på kaldes en antiinflammatorisk kost. Selv om kosten alene ikke kan helbrede inflammatoriske sygdomme, kan den hjælpe med at lindre dine symptomer og forbedre din hverdag. 

Der findes flere forskellig antiinflamatorieske diæter og tilgange, men de bygger alle på samme grundlæggende principper -  Nemlig at udelukke fødevarer som kan være med til at øge inflammationen, men selvfølgelig også at øge indtaget af fødevarer som har en positiv indvirkning på inflammationen. 

Online diætist

Få vejledning om mad, vægt og sundhed

Book en konsultation

Principperne i antiinflammatorisk kost

Hvis du vil afprøve om en antiinflammatorisk kost kan lindre dine symptomer, så kan du forsøge dig med følgende råd: 

Øg dit indtag af antioxidanter ved at spise mere frugt, grøntsager, nødder og bær. Antioxidanter reducerer inflammation.

Indtag fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer, såsom fed fisk (som laks, sardiner og makrel), valnødder og hørfrø. Disse fedtsyrer kan have antiinflammatoriske egenskaber.

Prioriter en mad, der indeholder masser af grøntsager og frugter, da de kan hjælpe med at reducere inflammation.

Fiberholdige fødevarer som fuldkorn, bælgfrugter og grøntsager kan støtte en sund tarmfunktion, hvilket igen kan have en positiv indvirkning på inflammation.

Forsøg at undgå proinflammatoriske fødevarer som sukker, forarbejdede fødevarer, mættede fedtstoffer og transfedtsyrer.

Vær opmærksom på dit alkohol- og tobaksforbrug, da begge dele kan forværre inflammation og bør begrænses eller undgås.

Hvis du har fødevareallergier eller intolerancer, er det vigtigt at undgå de fødevarer, da de kan udløse inflammation.


Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Hvis du har brug for hjælp til at spise på en måde som kan mindske de inflammatoriske processer i din krop, så kan du booke en konsultation hos vores diætister