Diætist

Cøliaki - hvad kan jeg spise?

Cøliaki er en sygdom, der påvirker din tyndtarm. Når du har cøliaki og spiser gluten, skades overfladen af din tyndtarm, hvilket gør det sværere for din tarm at fordøje maden og optage vigtige vitaminer og næringsstoffer. Når du følger en glutenfri kost, kan din tarm langsomt heles, og symptomerne forsvinder. Hvis du har fået diagnosticeret cøliaki, er det vigtigt at huske, at du skal fortsætte med at spise glutenfrit for resten af dit liv, selvom symptomerne forsvinder.

Online diætist

Få hjælp til Cøliaki

Book en konsultation

Glutenfri kost

Selv med glutenfri kost kan det tage flere år, før din tyndtarm bliver helt normal igen. Det er vigtigt at være tålmodig og ikke blive desillusioneret, hvis symptomerne ikke forsvinder helt, selv når du følger en glutenfri diæt. Hos børn vil virkningerne af den glutenfri kost normalt kunne mærkes inden for nogle uger, både i deres humør og afføring. Hos voksne og børn med milde symptomer kan det tage længere tid.

Mange, der nylig har fået diagnosen cøliaki, kan have svært ved at tolerere laktose (mælkesukker). Denne tilstand kaldes laktoseintolerance.  Det kan medføre mavesmerter og diarré. Derfor kan du være nødt til at reducere dit indtag af laktose i nogle uger eller måske endda flere måneder. Dette skyldes, at din beskadigede tarm ikke producerer enzymet laktase, som er nødvendigt for at nedbryde laktose. Laktose findes i al flydende mælk, yoghurt, fløde og is. Du kan dog stadig spise fast ost og smør. Supermarkeder tilbyder et bredt udvalg af laktosefri mælkeprodukter, og du kan også købe laktaseenzym på apoteket for at hjælpe med at nedbryde laktosen i mælken.

På grund af den beskadigede tarm kan din krop muligvis ikke optage alle nødvendige næringsstoffer korrekt. Derfor kan du have behov for kosttilskud som vitamin B12, vitamin D og calcium, indtil din tarm er fuldstændig helet.

For at sikre, at din krop får de nødvendige næringsstoffer, er det vigtigt at sørge for, at din øvrige kost er varieret, og at du også inkluderer naturlige glutenfri fødevarer eller glutenfrie specialvarer. Det er en god idé at konsultere en diætist for at få råd om sammensætningen af din kost og eventuelle behov for tilskud af vitaminer og mineraler.

Fødevarer som er naturligt fri for gluten 

Fødevarerne på denne liste indeholder sjældent gluten. For at være på den sikre side bør man alligevel altid læse varedeklarationen. 

  • Kød (fersk, frosset, røget og saltet), fjerkræ, fisk, indmad, æg. 

  • Kartofler og grøntsager (friske og konserverede). 

  • Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder, mandler. 

  • Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden mysli), ost. 

  • Margarine, smør, olie, minarine. 

  • Saft, juice, sodavand, vin, spiritus. 

Glutenfrie specialvarer

Glutenfri eller glutenreducerede specialvarer I handelen findes en række glutenfri specialvarer, fx brød, knækbrød, kiks, mysli, pasta, og melblandinger. Disse produkter er enten lavet af ingredienser, der er naturligt fri for gluten eller lavet af glutenfri hvedestivelse, dvs. hvedemel renset for protein.

Hvis du cøliaki og har brug for vejledning omkring en glutenfri diæt, så kan vores diætister hjælpe dig.