SundVægt

Hvad er sund motion?

Motion er en del af SundVægt

Motion er et bredt emne. Nogle sværger til styrketræning, nogle svømmer, andre hopper rundt til crossfit, nogle dyrker holdsport og andre tager lange vandreture i vildmarken. Der er mange idéer om hvad motion er og bør være, men hvad er sund motion for dig?

Sund vægt

Ønsker du at gå ned i vægt?
Vi kan gøre det sammen.
Læs mere

Motion hedder på latin motio, og betyder i bund og grund bevægelse. Alt form for bevægelse og fysisk aktivitet som man regelmæssigt udfører, for at holde sin krop sund og rask.

Det kan være en god idé at lave langsigtede mål og delmål undervejs i processen. Det er et længerevarende projekt at tabe sig og fastholde vægttabet. Så for at holde “snuden i sporet” virker delmål som motiverende små skridt på vejen til at indfri hovedmålet.

Et godt resultat for motion er fx. at man fysisk kan holde til mere belastning, at man er gladere og kan overkomme mere i hverdagen, at man sænker sit blodtryk og derved nedsætter risikoen for livsstilssygdomme.

– Fysioterapeut Christina Krogshede, Hejdoktor

Du kan se motion som en simpel ting: bevægelse. Om den bevægelse er for at træne muskler, hastighed, eksplosivitet, udholdenhed eller noget helt andet er ligegyldigt. Så længe der er noget der gør at du forbruger energi i bevægelse er det motion. Det gør også at det kan være svært at finde den motionstype der er bedst for en selv, og som rent faktisk er sund for en, for udvalget er enormt.

I stedet for at finde en eller anden mirakeltræning, så find noget du kan lide. Igen, det handler ikke om at svede med en vægtstang eller spæne rundt på en fodboldbane. Det handler om at finde det der kan holde dig i gang, og holde det langsigtede mål for øje. 

Det er altid hårdt i starten, men det eneste du skal fokusere på er at du bliver bedre til det. Den eneste person du skal sammenligne dig med er dig selv for en uge siden. Det kan ikke understreges nok: det handler om dig, ikke om andre.

Motion og overvægt

En udfordring for overvægtige er at finde motion der både giver den ønskede effekt og samtidig ikke er skadelig for kroppen. Så hvordan skal du se på motion? Start småt. Start roligt. Sæt tid af til at gå en tur. Hver dag hvor du får gået din tur, er en dag der er god. Det er lige meget om det er en vandretur på 75 kilometer, eller bare en tur rundt i dit lokalområde. Det at du får bevæget dig giver dig startskuddet på at kunne håndtere andre typer motion, og hjælper dig med at holde dig aktiv og give dig mere energi. Du skal også være opmærksom på ikke at presse dig selv for meget – en overbelastningsskade vil gøre at du ikke kan bevæge dig i flere uger, og det er ikke godt for motivationen. Tag den med ro, og kom godt i gang. 

Fase 1:

  • Gåture: Sæt dig et mål og gå efter det. Det handler ikke om hvor hurtigt det går, men at du får gået den afstand du sætter dig for. Tempoet skal nok stige, i takt med at du får opbygget større udholdenhed og større styrke. Sæt en lydbog på, få noget musik i ørene, og gå en tur. Det er også med til at gøre din krop klar til hårdere og mere krævende motion, for din krop vænner sig til at bevæge sig og bliver bedre i stand til at holde til belastingen. 

  • Svømning: Svømning er en motionstype der ikke belaster leddene i så høj grad som løb eller gang. Det gør at du kan starte blidt, men samtidigt få noget ud af din motionstid, da svømning træner hele kroppen.

  • Cykling: Cykling er også en motionstype der ikke belaster led unødvendigt. Du behøver ikke at have en tour de france-cykel. Bare op på den gamle jernhest, og sæt gearet på et niveau hvor du skal træde i pedalerne hyppigt for at holde dig kørende. 

Fase 2:

  • Styrketræning: Styrketræning træner dine muskler. Hvis du styrketræner meget, kan du opleve at din vægt stiger. Det er en god ting, for det betyder at du bygger muskler. På et tidspunkt vil dine muskler ikke vokse så hurtigt, og din vægt vil begynde at falde igen. Styrketræning kan være hårdt for dine led og sener, og anbefales ikke som første træning.

  • Løb: Det er næste stadie efter gåturerne. Find et roligt tempo, og mærk efter. Løb kan være meget hårdt for især knæ og ankler, og det er vigtigere at kunne motionere oftere, i stedet for at være ødelagt efter en løbetur. 

  • Sport: Sport er en meget bred betegnelse, men det gode ved sport er at det ofte er sammen med andre, og det derfor giver et socialt aspekt frem for at motionere alene. Det handler ikke om at blive verdensmester, men om at finde et sted hvor du føler dig tilpas, og hvor du kan lide at være imens du motionerer. 

Nøglen til sund motion er at finde noget du kan holde til hver dag eller hver anden dag, noget du kan holde dig motiveret til og noget der er overkommeligt. Det hjælper at finde en makker eller en gruppe ligesindede, for det kan være med til at holde gejsten oppe. Og alle har godt af at bevæge sig lidt mere.  Motion vil supplere kost og medicin, og være med til at give dig et støt, sundt vægttab. Det giver desuden mere energi og fysisk velvære, og lader dig bruge din krop til mere. Læs evt mere her om hvordan vores program med motion suppleret med kost og medicin kan hjælpe dig til et varigt vægttab

Har du lyst til at prøve SundVægt? Vi har lavet et spørgeskema du skal udfylde, så vi kan tage stilling til om du kan få glæde af SundVægt. 

Vores mål med SundVægt er at hjælpe dig til en sund vægt. Ingen magi, ingen destruktive diæter, ingen udskamning. Der er kun fokus på at du når dine mål og at du får et sundere, gladere liv.