Diætist

Irritabel tyktarm (IBS)

Har du irritabel tyktarm (IBS)?

Så har du måske også en fornemmelse af, at den mad du spiser kan påvirke dine symptomer. Derfor kan ændringer i din kost have betydning for dit velbefindende. Kosten kan nemlig spille en rolle i forhold til at lindre symptomerne på IBS og dermed være med til at gøre hverdagen lettere for dig. IBS er en individuel tilstand, og hvad der fungerer for én person, fungerer måske ikke for en anden. 

Online diætist?

Har du irritabel tyktarm?

Book en konsultation

Kostvaner

Her er nogle enkle kostvaner, der kan hjælpe måske kan være hjælpsomme for dig:

Venlig mad: 

Nogle fødevarer kan udløse ubehagelige symptomer hos mennesker med IBS. Disse inkluderer ofte løg, hvidløg, blomkål og visse frugter. Ved at undgå eller reducere indtaget af disse fødevarer kan man mindske maveproblemerne.

Fiberrig kost: 

Fiber er vigtigt for en sund fordøjelse. Madvarer som havre, bananer og bønner indeholder en slags fiber, der hjælper med at regulere afføringen og forhindre forstoppelse.

Små portioner: 

Spis mindre måltider oftere i løbet af dagen. Dette kan reducere risikoen for oppustethed og smerter ved at undgå overspisning.

Væskeindtag: 

Husk at drikke nok vand for at forhindre forstoppelse og opretholde en sund fordøjelse. Undgå at drikke store mængder under måltiderne, da dette kan føre til oppustethed. Det kan være en god ide at undlade at drikke kulsyreholdige drikke såsom danskvand, sodavand og øl.

Undgå trigger-food: 

Mange mennesker med IBS oplever, at specifikke fødevarer kan udløse eller forværre deres symptomer. Dette kan variere fra person til person, men almindelig trigger-food kan være kaffe, alkohol, fedtholdige fødevarer og kulsyreholdige drikkevarer. Prøv at lægge mærke til, om der er bestemte fødevarer, der kan være med til at udløse eller forværre dine symptomer. 

Tarmvenlige bakterier

Nogle mennesker med IBS oplever forbedringer ved at tage probiotiske kosttilskud eller spise fødevarer som yoghurt, der indeholder sunde tarmbakterier.

Stresshåndtering

Stress kan forværre IBS-symptomer. Overvej at prøve stress reducerende teknikker som meditation, yoga eller dybe vejrtrækningsøvelser. 

Low FODMAP-diæt

Hvis ovenstående råd ikke er tilstrækkeligt til at afhjælpe dine symptomer, så kan Low FODMAP-diæten være en mulighed.

Det er en god idé at rådføre sig med en diætist for at få hjælp til at planlægge din mad, således at der kan tages højde for dine specifikke behov og symptomer. Du kan booke til konsultation hos vores diætister her.

I forhold til stresshåndtering kan det være hjælpsomt at tale med en af vores psykologer. Du kan læse mere om den mulighed her.