SundVægt

Overvægt og tabu

Der er mange fordomme om overvægt, og mange holdninger til hvad en sund krop er. Men fordomme om overvægt er for det meste bare fordomme. Det lyder simpelt, men det er vigtigt at huske på at de fleste vurderinger af overvægt og overvægtige er socialt betonede, og oftest ikke har noget hold i hverken videnskab eller sund fornuft. 

Der er mange fordomme om overvægt, og mange holdninger til hvad en sund krop er. Men fordomme om overvægt er for det meste bare fordomme. Det lyder simpelt, men det er vigtigt at huske på at de fleste vurderinger af overvægt og overvægtige er socialt betonede, og oftest ikke har noget hold i hverken videnskab eller sund fornuft. 

Vores online vægttabsforløb handler ikke om at blive tynd - det handler om at blive sundere. Mennesker er ikke bygget på samlebånd, og du skal ikke spejle dig i andres udseende, vægt eller liv. Du er, på godt og ondt, din egen.

Sund vægt

Ønsker du at gå ned i vægt?
Vi kan gøre det sammen.
Læs mere

Det vigtige er ikke om hvorvidt du har en superslank fysik, men istedet om hvordan du har det i din egen krop, og hvordan du forholder dig til din krop. 

Det er uendeligt meget sundere at arbejde med sin krop, lære den at kende, acceptere dens skavanker og succeser, end det er at stirre sig blind på en idealiseret udgave af den. 

Det er vigtigt at huske at:

  • Du er ikke usund fordi du er overvægtig. Sundhed måles på individet, og ikke på en skabelon

  • Du er ikke mindre værd fordi du er overvægtig

  • Du skal ikke ligne en superhelt for at være sund

  • Du skal tage din krop i dit eget tempo og bevæge dig hen mod den sundeste udgave af dig selv

  • Det handler om at opbygge gode vaner, der kan holde dig frisk og sund resten af dit liv

Hvordan fjerner man tabuet ved at være overvægtig?

Tabu er det forbudte, det usagte og det urørlige. Det er det man skal føle skam over, og det man skal skjule. Ved at lade overvægt forblive et tabu, er det svært at have et sundt forhold til sig selv og sin krop. Ens selvforståelse bliver filtreret igennem en opfattelse af ens egen krop som forbudt eller forkert, og det kan være svært at bygge et sprog eller et selvbillede af en, der er positivt. Det handler om at få det udtrykt. At få belyst det, og at være i stand til at tale om ens krop og ens udseende uden at det skal handle om hvor forkert man ser ud, eller hvad man skal ændre, eller hvordan man tror man skal se ud for at være smuk, fit eller “korrekt.” Det skal ikke være tabu at snakke om hvordan man ser ud, hvordan man har det og hvordan det føles. Det er vigtigt at sætte ord på de ønsker og behov du kan have i forbindelse med dit vægttab, og det er vigtigt at fokusere på at det er noget du gør for din egen skyld. 

Vi har samlet en række tips der kan hjælpe dig med at finde mental balance, finde dit eget gear i forhold til dit vægttab, og hjælpe med at forstå hvad der sker undervejs.

Anerkendende sprog

Det lyder banalt, men et af det første skridt på at blive mere tryg i sin krop er at få et positivt og anerkendende sprog i forhold til den. Gør det til en god vane at give dig selv ros - ikke bare for ting du gør, men også for at være dig. Giv dig selv komplimenter, og arbejd med at acceptere dig selv. Målet er at blive sund, og det er vigtigt at du ved at du kan, at du fortjener det, og at det er muligt. 

Forstå dit forhold til mad

 “Mange af dem, der søger hjælp for overvægt, har historier med fra deres barndom omkring, at mad havde en bestemt funktion for dem. Mange har ikke lært at mærke efter og skal lære det på ny. Der kan være stor gevinst ved at få talt om, hvad det er for usagte værdier maden havde i barndommen, samt hvilken funktion den havde. Man spiser nemlig ikke kun på appetit og appetitregulering, men helt vildt meget på følelser. Dem, der trøstespiser meget har måske behov for at finde frem til en anden måde at kunne få trøst/frirum/omsorg/nydelse på.”  

Maja Lindemann Sørensen, psykolog hos Hejdoktor

Medicinen kan hjælpe dig med at få sænket appetitten, men på sigt er det vigtigt at arbejde med årsagerne til at man overspiser. Det betyder at du skal se på hvad det er mad gør for dig. Hvis du forstår dit forhold til mad, så kan du ændre dine vaner, og dermed ændre dit forhold til mad. 

Accepter dine nederlag

Det er altid skidt at føle man har fejlet, og i et vægttabsforløb er der mange muligheder for at føle at man lever op til alle de krav der bliver stillet til en.t Man skal motionere, passe sine sovevaner, ændre sine spisevaner, og hele tiden have successer. Men hvad så med nederlag? Hvis du ikke lærer at acceptere dine nederlag, kommer de til at fylde, og demotivere dig. Det er okay at spise kage. Du er ikke et frygteligt menneske, fordi du ikke spiser kålsalat hver dag. Det kan tage op til tre måneder at få cementeret sine nye, gode vaner, så det er vigtigt at acceptere at ændringerne ikke kommer med det samme, men at man skal holde ved.