Diætist

Forstoppelse - Hvad kan jeg selv gøre?

Forstoppelse, også kendt som obstipation, opstår, når afføringen har vanskeligt ved at passere gennem tarmen. Der kan være flere årsager til at du bliver forstoppet, f.eks kan livsstil og evt medicin spille en rolle. 

Livsstil påvirker tarmens bevægelse og afføringens konsistens og har dermed en betydning for om vi oplever problemer med forstoppelse. 

Din mad og drikke kan spille en rolle. Hvis du ikke spiser særlig mange fibre og drikker har et tilstrækkeligt væskeindtag, kan det føre til, at afføringen bliver for tør og hård, hvilket gør at den har svært ved at passere gennem tarmen. Desuden kan en stillesiddende livsstil gøre at fordøjelsessystemet bevæger sig langsomt, hvilket kan føre til forstoppelse.

Noget medicin, såsom visse smertestillende midler og jerntilskud, kan forårsage forstoppelse som bivirkning. Desuden kan medicin som Ozempic, Rybelsus og Wegovy® give forstoppelse. Forstoppelse kan opstå som bivirkning til disse præparater, da de kan nedsætte tarmens bevægelser, hvilket resulterer i langsommere tarmbevægelser og dermed risiko for forstoppelse.

Online diætist

Få vejledning om mad, vægt og sundhed

Book en konsultation

Behandling af forstoppelse:

Behandlingen af forstoppelse afhænger af årsag og sværhedsgrad. Hvis du har forstoppelse eller gerne vil undgå det, så kan du prøve følgende råd: 

Øget vandindtag: 

Drik mere vand for at blødgøre afføringen og lette tarmbevægelser. Du skal helst drille 1,5 -2 væske pr. dag.

Kostændringer: 

Spis fiberrige fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter for at fremme normal funktion i din tarm. Fiber hjælper med at blødgøre afføringen og øge dens volumen.

Fysisk aktivitet: 

Regelmæssig motion kan fremme tarmbevægelser og reducere forstoppelse.

Hvis du er forstoppet på grund af bivirkninger ved Wegovy® kan disse råd være hjælpsomme: 

  • Spis langsomt

  • Spis kun når du er sulten

  • Spis til du er mæt og ikke mere

  • Spis små hyppige måltider

  • Undgå måltider lige inden sengetid

  • Bevæg dig efter et måltid

Hvis forstoppelse fortsætter eller bliver alvorlig, skal du kontakte din læge. Din læge kan igangsætte behandling. 

Får du Wegovy®, skal du tale med din læge, før du foretager eventuelle ændringer i din medicinering, og stop ikke med at tage Wegovy® uden deres rådgivning. De kan give dig vejledning om, hvordan du bedst kan håndtere eventuelle bivirkninger og sikre, at behandlingen forbliver effektiv og sikker for dig.

Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Hvis du har brug for yderliger vejleding om hvordan du kan spise for at forebygge eller behandle forstoppelse, kan du tale med vores kliniske diætister. Læs mere her.