SundVægt

Motivation og mental sundhed i et vægttabsforløb

Det kan være svært at holde gejsten oppe i et længere vægttabsforløb, især hvis man rammer et plateau hvor det føles som om alting står stille. Det er nemt at føle sig motiveret og se tingene skride frem når der sker en masse, men i de mere stillestående perioder kan det være svært at se meningen med at fortsætte. 

Vi vil derfor gerne snakke om motivation, og hvordan du kan holde den ved lige gennem hele dit vægttabsforløb, ligegyldigt om foregår hos vores SundVægt forløb eller i anden sammenhæng. 

Vi mener (og det gør videnskaben også) at et varigt, sundt vægttab er et resultat af mange forskellige faktorer: motion, kost, motivation og (i vores tilfælde) medicin. Alle de forskellige dele giver dig et vægttab der fører til en sund vægt, og gør det nemmere at holde vægttabet over tid.

Men hvad nu hvis motivationen begynder at svigte? Det kan være svært at holde dampen oppe i en travl hverdag, og det kan føles som et nederlag hvis det begynder at glippe. Det kan også virke som om det hele går i stå, og man ikke længere kommer fremad - uanset om man gør det eller ej. 

Sund vægt

Ønsker du at gå ned i vægt?
Vi kan gøre det sammen.
Læs mere

Vi vil gerne tale om motivation, og om hvordan man kan beholde den under hele sit forløb. Vi har prøvet at dele den op i indre motivation og ydre motivation.

Hvad er din motivation?

Den vigtigste motivation er den indre motivation som du har. Det er den der har fået dig i gang, og det er den der gør at du tager handling. Det er noget du gør for dig selv, og det er noget der gavner dig. 

Din indre motivation

Du kan holde øje med hvordan det går med din indre motivation ved at have en journal. Det behøver ikke være kompliceret - det kan bare være en lille notesbog eller kalender hvor du skriver ned hvordan du har det. Det gælder både de gode dage og de dårlige. Hvis der er for mange af de dårlige dage, så kan det hjælpe at række ud og bede om hjælp til at håndtere det, hvad enten den hjælp er fra dine nærmeste eller fra os. Man kan ofte komme til at stirre sig blind på de dårlige dage, men hvis du kan gå igennem og se alle de gode dage, og alle de små sejre på vejen, kan det være med til at holde humøret og motivationen oppe. 

Den eksterne motivation

Den eksterne eller ydre motivation er den der kommer fra andre. Fra venner og familie, fra kolleger eller holdkammerater. Det kan være fra en bog, video eller podcast. Det vigtige er at du tager den positive motivation med fra andre - det skal handle om det du gerne vil opnå, og om det du allerede har nået. Hvis du begynder til sport, melder dig ind i en klub eller bare begynder at motionere og være aktiv sammen med en god ven, så kan du mærke den ydre motivation hjælpe dig. Den kan være med til at få dig til at holde de gode madvaner, og hjælpe dig til at komme ud og få rørt dig.  Hvis dine omgivelser støtter dig, så bliver alting meget nemmere, så dyrk de gode relationer, og dyrk de sunde omgivelser. 

Hvad med de gode vaner?

Forskning har vist at det tager 3 uger at lære en ny vane - i hvert fald som tommelfingerregel, da mennesker er forskellige. Men der kan gå 10 uger mere før det føles naturligt, før det ikke er en “ny” vane længere. Det er derfor det kan føles så svært at lære nye mønstre, for hjernen er ret sløv til at gøre nye måder at handle eller tænke på til vaner. Det vigtigste er at du gør et forsøg, og du kan læse nogle tips til det her i bloggen. 

1. Lad være med at bebrejde dig selv

Skam fører aldrig til noget positivt, og jo mere tid du bruger på at bebrejde dig selv for fejltagelser, jo mindre tid har du til at nyde at du er i gang med et positivt forløb, der kan gøre dig sundere, stærkere og gladere. 

2. Brug tid på at fejre dine sejre

Hvis du gør det til en vane at anerkende dine sejre, små som store, så giver det dig konkrete ståsteder i dit forløb. Det kan være så simpelt som bare at sige det højt: bare det at høre det sagt, kan være med til at man tror mere på det. 

3. Giv dig selv komplimenter - og bliv bedre til at tage imod dem

Det er er sundt at sige det højt når man har gjort noget godt. Har du været ude at motionere tre gange på en uge? Det er sejt, og det skal du have lov til at synes. Holder du de gode vaner? Det er flot, og det er værd at anerkende Hvis andre giver dig et kompliment, så øv dig i at tage imod dem. Du er i gang med at gøre noget stort, og det er godt at være stolt af det.

Hvis du har brug for at snakke med nogen om motivation, har vi psykologer tilknyttet, der kan hjælpe dig. Hvis du deltager i vores SundVægt forløb, kan du også snakke med vores team af læger, diætister og sygeplejersker.